onsdag, april 20, 2005


oseph Ratzinger är 78 år gammal, kommer från Bayern och anses tillhöra den konservativa falangen inom katolska kyrkan. Det är första gången på mer än tusen år som en påve kommer från Tyskland. Han blir den 265:e påven.

Omkring 100 000 människor samlades på Petersplatsen på tisdagskvällen för att invänta beskedet. När den nye påven Benedictus XVI visade sig på Petersskyrkans balkong steg jublet från publiken. Den nye påven höll ett kort tal och den traditionella välsignelsen Urbi et orbi.

I talet kallade sig den nye påven för en ”enkel och blygsam arbetare i Herrens vingård”.

Förvirring först
När röken först kom ut ur skorstenen strax före klockan 18 på tisdagskvällen, var den gråsvart och klockan ringde bara en gång. Förvirringen var stor till en början, men sedan ändrades färgen på röken till vit och klockorna började ringa kraftfullt. Då stod det fullt klart att en ny påve har utsetts.Vit rök från Sixtinska kapellets skorsten. Foto: Andreas Solara/PRB
Vit rök från Sixtinska kapellets skorsten.

Valet till ny påve gick ovanligt snabbt. På bara en dag och efter fyra omröstningar var de 115 kardinalerna överens. De stängde in sig i Sixtinska kapellet på måndagen för att hålla en sluten omröstning, en konklav, för att utse en efterträdare till Johannes Paulus II.

Namnet på den nye påven tillkännagavs kvart i sju från Petersskyrkans balkong av kardinal Medina Estevez.

– Habemus papam! Vi har en påve, var det besked som publiken väntat på och som möttes av stort jubel.

Inte särskilt populär i Tyskland
Valet av ny påve är inte oomstritt. Som Vatikanens ideologiske chef, den officiella övervakaren av kyrkans lära, har Ratzinger varit respekterad men inte älskad i sitt hemland.

Ratzinger föddes i Bayern 1927 och gjorde en snabb karriär inom kyrkan. Han blev professor vid 32 och fortsatte sedan att klättra. Intellektuellt stringent, men också orubbligt konservativ, säger bedömare om honom.

Hur konservativ, kan man läsa i ett avsnitt i hans senaste bok, publicerat nyligen i Suddeutsche Zeitung.

En kultur som inte visar respekt för, vad Ratzinger beskriver som eviga heliga värden, som livet, äktenskapet, Gud och kyrkan har ingen framtid.

Homoäktenskap, multikultisamhällen, kvinnor som inte vill föda barn eller människor som lever i utomäktenskapliga förhållanden är symptom på en moralisk upplösning. Europa kommer att gå under om vi inte erkänner vårt kristna arv och dess kultur, enligt Ratzinger.

Liberala katoliker tvekar
Budskapet går långt ifrån hem hos Tysklands katoliker, speciellt de liberala, som redan ligger i konflikt med Vatikanen.

För några år sedan tvingades den katolska hjälporganisationen Caritas att stänga sina kliniker för abortrådgivning i Tyskland efter direkta påtryckningar från påven.

Bland dessa tyska katoliker hade man hoppats på en påve som närmar kyrkan till det moderna samhället och får människor att återvända till kyrkan.

Övergångspåve
Joseph Ratzinger var redan från början en av de mest tippade kandidaterna, men det brukar vanligen inte vara en garanti för att bli vald. Ratzinger har i närmare tjugofem års tid varit Vatikanens chefsideolog och han är känd för sina benhårda åsikter i tros- och moralfrågor.

På grund av sin relativt höga ålder, 78 år, kan Benedictus XVI betraktas som något av en övergångspåve efter den tidigare påven som satt i hela tjugosex år.

Margareta Svensson
margareta.svensson@sr.se

Titti Nylander
titti.nylander@sr.se

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se Posted by Hello

Welcome to Carl-henrik:s Blogg

Hope YOU fund something good!