tisdag, januari 13, 2009

Fun from Spotify.com

http://open.spotify.com/track/2kbXvO68VcmEXi5S2iQdvZ

http://open.spotify.com/track/3u0RUjYxriBDIL9TcSooqD

"Stryk äktenskapet från vigselordningen"



Ordet äktenskap bör tas bort från en framtida vigselordning. Det kommer kyrkostyrelsen att förslå i den remiss som nästa vecka sänds ut i den egna organisationen. Anledningen är den väntade nya lagen om könsneutrala äktenskap.

Kyrkans Tidning skrev nyligen att kyrkostyrelsen före jul bestämde att på remiss sända ett förslag till ny vigselritual. Bakgrunden är att riksdagen i mars väntas fatta beslut om en könsneutral äktenskapslagstiftning.

Sveriges Radios Ekoredaktion har nu tagit del av kyrkostyrelsens förslag, och där framgår att den nuvarande vigselordningens formulering ”Ni har nu ingått äktenskap” föreslås ersättas med ”Ni är nu äkta makar”.

Äkta makar en ersättning
I förslaget ersätts vidare alla formuleringar om man och hustru mot maka och make. Samtidigt föreslås också att det i den nuvarande vigselordningen centrala ordet ”äktenskap” ska tas bort.

Formuleringen ”Äktenskapet är en Guds gåva instiftat till samhällets bestånd” ska således, enligt förslaget, ersättas med mot ”Kärleken har sitt ursprung i Gud, förmågan att älska är guds gåva till människan”. Och formuleringen ”Ni har nu ingått äktenskap” byts mot ”Ni är nu äkta makar”.

Wejryd: kyrkomötet godkänner
Den nya vigselordningen kommer att gälla alla par som vigs i Svenska kyrkan, såväl heterosexuella som homosexuella, och ärkebiskop Anders Wejryd utgår från att höstens kyrkomöte kommer att godkänna nyordningen.

– Jag kan inte se annat än att det kommer kyrkomötet att bekräfta, sade Wejryd när han på lördagen intervjuades av Ekoredaktionen.

Remissrunda under våren
Förslaget till ny vigselordning har tagits fram av en arbetsgrupp i kyrkokansliet. Det ska behandlas av kyrkostyrelsen den 12 januari och därefter sändas på remiss i landets stift.

I höst ska kyrkomötet fatta beslut om huruvida förslaget till ny vigselordning i Svenska kyrkan ska antas.(Texten hämtad från www.kyrkanstidning.se)

Tramsmail.se | blogg humor nyhetsbrev roliga filmer bilder trams mobil signaler bakgrunder bakgrundsbilder loggor länkar reklam spel

Tramsmail.se | blogg humor nyhetsbrev roliga filmer bilder trams mobil signaler bakgrunder bakgrundsbilder loggor länkar reklam spel

Posted using ShareThis

Welcome to Carl-henrik:s Blogg

Hope YOU fund something good!