lördag, februari 18, 2006

Internationella protester mot Pride-stopp i Moskva



Pride 2006


MOSKVA Den 22 februari hålls ett "M4" möte mellan borgmästarna i Berlin, London, Paris och Moskva. Vid mötet kommer protester framföras mot Moskvas beslut att stoppa Prideparaden i maj. I Sverige har riksdagsman Martin Andreasson (fp) begärt att utrikesminister Laila Freivalds agerar.

Reaktionerna på att Moskvas borgmästare Yuri Luzhkov efter religiösa utspel planerar att förbjuda stadens första Pride-parad har blivit starka.
Vid ett redan tidigare planerat möte mellan fyra borgmästare i Europa kommer Yuri Luzhkov möta två öppet homosexuella borgmästare, Berlins Klaus Wowereit och Paris Bertrand Delanoe. Från London deltar Ken Livingstone som arbetat aktivt för HBT-rättigheter i sin stad.
I Moskva har Pride-organisatörerna anmält Rysslands stormufti Talgat Tajuddin för brott mot landets lagar där uppmaning till hatbrott mot en social samhällsgrupp är förbjudet. Den mediala uppmärksamheten har gjort att Pride-organisatörerna fått ägna de senaste dagarna åt att prata med rysk och internationell media, berättar sajten UKNews.org.
De europeiska IDAHO (International Day Against Homophobia)-grupperna planerar nu protestaktioner runt om i Europa utanför de ryska ambassaderna. Den 2 mars är planerad för denna protestmanifestation.

I Sverige har riksdagsman Martin Andreasson (fp) ställt en fråga till utrikesminister Laila Freivalds om hur hon tänker agera för att "åstadkomma respekt för demonstrationsfriheten" i Ryssland.

Skriv gärna på denna lista!

http://www.respektera.com

Welcome to Carl-henrik:s Blogg

Hope YOU fund something good!