torsdag, juni 30, 2005

Äntligen ett land till som inför Homoäktenskap

Dagen: "Kanada säger ja till homoäktenskap


Kanadas parlament sade på tisdagen ja till äktenskap mellan homosexuella, trots hårt motstånd från de konservativa och från religiösa grupper.
Det innebär att Kanada blir det tredje landet efter Belgien och Nederländerna som tillåter äktenskap mellan personer av samma kön.
Regeringen i Kanada lade fram det omstridda lagförslaget för att skapa enhetliga regler i hela landet. Lägre domstolar har redan tidigare beslutat legalisera homosexuella äktenskap mellan personer av samma kön i åtta av tio kanadensiska provinser och i ett av tre territorier.
Dessa lokala beslut har lett till att tusentals homosexuella par redan är vigda. Kanadas liberala hållning till homosexuella äktenskap har också gjort landet till ett populärt mål för homosexuella från andra länder som vill gifta sig.
Den nya nationella lagen slår fast rätten till civilt äktenskap mellan homosexuella. Den säger samtidigt att kyrkliga samfund har rätt att vägra sådana vigslar. (TT)

Dagen


Publiceringsdatum:
2005-06-30
Avdelning:
Nyheter, Världennotiser
Källa:
Dagen

Dagen

Dagen: "Över 47 000 kandidater ställer upp i kyrkovalet

Skriv ut artikel Tipsa en vän om artikeln
Kandidatregistreringen i Svenska kyrkan visar att 47 143 personer ställer upp i kyrkovalet nu i september. Antalet nomineringsgrupper uppgår till 1 267.

Valet äger rum den 18 september 2005. Då väljs förtroendevalda till församlingar, stift, samfälligheter och Kyrkomötet för nästa mandatperiod 2006-2009.
Sammanlagt 47 143 personer ställer upp som kandidater i 1 267 nomineringsgrupper i hela landet.
– Det är glädjande att konstatera att engagemanget för Svenska kyrkan består. Antalet församlingar har minskat på grund av sammanslagningar men vi har relativt sett lika många kandidater som i 2001 års kyrkoval, säger generalsekreterare Lars Friedner i ett pressmeddelande.
Antalet kandidater till Kyrkomötet har till och med ökat med 225 personer. Till Kyrkomötet ställer 2076 personer upp i 15 nomineringsgrupper.
Den som är medlem i Svenska kyrkan och fyller 16 år senast valdagen får rösta i kyrkovalet. I detta val har nästan 5,8 miljoner människor rösträtt. Kyrkovalet genomförs som de allmänna valen med direktval till alla nivåer i Svenska kyrkan – till församling, samfällighet, stift och Kyrkomötet.

dagen.se


Publiceringsdatum:
2005-06-29"

Det valet kallas ju det bortglömda valet


Jag kommer att kandidera för Vänstern i Sv.kyrkan, här i skärholmen
Står dock ensam på listan
Finns även på valsedlarna till stiftsfullmäktige samt till Kyrkomötet
Kanske DU har möjlighet att rösta in mej på någon av de listorna



Welcome to Carl-henrik:s Blogg

Hope YOU fund something good!